When H— or Hanko freezes over, we leave the kayak on the rack :)


Här bär det av österut i procession, över den bästa långfärds-skridskoisen på sextio år. Foto: Peter Johansson

Skridskoåkare såg Hangö från spegelblank havsis

Spegelblank havsis och strålande sol. En fantastisk upplevelse väntade de nio som i morse gav sig ut på skridskotur i Hangö med naturföretagaren Peter Forsström som guide.

Så långt ögat nådde, täcktes havet ost-sydost om De fyra Vindarnas hus av blank och slät kärnis.
Tio centimeter tjock, förklarade Forsström för de nio som anmält sig till söndagens tur – sexton centimeter visste en Hangöbo berätta med ledning av egna mätningar.
Inte på sextio år
Hur som helst: Resultatet av snöfattiga, kalla marsveckor låg inbjudande där.
Maken till isläge lär man inte ha skådat på sextio år.
De förhoppningsfulla skridskoåkarna var heller inte sena att ta tillfället i akt. Efter att ha provat långfärdsskridskor och fått dem justerade enligt skonummer, efter att ha utrustats med bl.a. obligatoriska isdubbar, dröjde det inte länge förrän de i mer eller mindre samlad tropp sökte sig ut på isen.
För en tur på kanske fem-sex kilometer i östlig riktning, förklarade Forsström som under månaderna med öppet vatten ägnar sig åt paddling.
Osäkert trumfkort
Ett så stort förråd av utrustning för långfärds-skridskoåkning, som skulle behövas för att serva grupper på åtta-tio personer, förfogar hans företag Kola Kayaking inte över. Osäkra utsikter till prima långfärdsis ger ingen fast grund för en sådan utvidgning av verksamheten, alltså blir det att låna vid behov.
Men fanns det bara så fin is som nu att tillgå varje vinter, skulle man ha ett gott kort på hand i arbetet ned att förlänga turistsäsongen i Hangö, var han och stadens turistchef Marika Pulliainen överens.
Skrinna på havsis under ledning av Peter Forsström kunde man i Hangö göra också i går. Den turen samlade åtta deltagare.
Initiativet kom från aktiva inom Galen i Hangö-gruppen på Facebook, och förverkligades sedan i samarbete med turistbyrån.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s